Ζούμε σε κόσμο ψεύτικο ή απλά επικριτικό;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει την φράση «ζούμε σε έναν ψεύτικο κόσμο γεμάτο με δήθεν ανθρώπους»; Στο μυαλό μας αυτήν την στιγμή ταυτίζουμε άτομα που έχουμε γνωρίσει γεμάτα αυταρέσκεια στο βλέμμα τους και έτοιμα να σε πείσουν για τα μεγαλεπήβολα στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ωστόσο, λίγο η ψεύτικη σιγουριά τους σε συνδυασμό με την προσωπική τους ανασφάλεια δημιουργούν πάντα το κλίμα της αμφισβήτησης. Και στο σημείο αυτό αναγνωρίζουμε ότι απέναντι μας έχουμε έναν άνθρωπο που δεν είναι πρώτα απ'όλα ειλικρινής με τον εαυτό του. Η «υποκρισία» του μας αποστασιοποιεί και αμέσως του βάζουμε ταμπέλα. Δακτυλοδείχνουμε τους ανθρώπους για κάτι που είπαν ή έκαναν ή ακόμα και για τα μέρη στα οποία συχνάζουν.
Πόσο εύκολο είναι να βάλουμε μία ταμπέλα στον άλλον; Αρκεί να μας δείξει μία μονάχα άσχημη πλευρά του εαυτού του και εμείς είμαστε οι κριτές ολόκληρου του χαρακτήρα του. Γνωρίζουμε πραγματικά τον άλλον για να τον κρίνουμε; Γνωρίζουμε το παρελθόν του, τις δυσκολίες του στο παρόν και τους προσωπικούς του δαίμονες; Γνωρίζουμε πόσα ερεθίσματα δέχτηκε στο πέρασμα του χρόνου, τα οποία ήταν ικανά για να αλλάξουν τον χαρακτήρα του; Όχι..., αλλά το μόνο που γνωρίζουμε είναι αυτό που βλέπουμε σωστά; Και αν ο άλλος μας δείχνει αυτό που εκείνος επιλέγει; Αυτό που θα ήθελε να είναι και μέσα του κάτι σαν αμυντικός μηχανισμός προσαρμόζει την συμπεριφορά του έτσι ώστε να προσπαθεί να μας πείσει; Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε γιατί κάποιος μειώνει τους άλλους; Ποια προσωπική ανάγκη τον ωθεί στο να κακολογεί; Πόσες φορές δίχως να ασκήσουμε κριτική μπήκαμε στην θέση του διπλανού μας; Μήπως εν τέλει το πρόβλημα στην κοινωνία μας δεν είναι η υποκρισία αλλά η έλλειψη κατανόησης της θέσης του άλλου;
Ο κάθε άνθρωπος ανεξαιρέτως έχει ανασφάλειες, τουλάχιστον σε κάποια φάση της ζωής του. Άλλοι λιγότερες άλλοι περισσότερες. Δεν διαφέρουμε ιδιαίτερα σε αυτό. Σε αυτό που διαφέρουμε είναι ο χρόνος που επενδύουμε στο να καλλιεργήσουμε μέσα μας την ενσυναίσθηση, η οποία μας δίνει την δυνατότητα να κατανοούμε την πραγματική συναισθηματική κατάσταση του άλλου.